Spec.ped lyftet väcker en massa..
Med risk för att verka tjatig 😊🖒 det finns ju ett ämne som är så viktigt och något som berör mig.
Ja alla professionella säger att man ska hålla sig till sitt yrkes-jag. Jag håller fullständigt med! I sociala yrken är de väldigt speciellt, jag är ju mitt verktyg, eller en del av mitt verktyg, en del av mina arbetsmetoder, en del av materialet och för mig är detta men anpassad undervisning något jag förstår vikten av. Jag förstår att det är inkludering som är viktig, för utvecklingen och framför allt för individen.
Hur kan jag vara så säker? Jag vet inte om det är rätt för alla i alla lägen, men den insikten är också en del i inkluderingen. Att kunna anpassa inkluderingen.
När jag gick i skolan så var de spec.grupper. Vi var lilla gruppen som fick gå till ett annat rum, annan lärare. Vid nått tillfälle hette vi "stökiga gruppen" "dom som behövde lite mer hjälp" "dom som måste ha det lugnare"
Ja hur som så var vi ett gäng ungar som blev "segregerade" detta följde mig hela min skolgång. Jag kom ihåg på högstadiet när vi fick höra, oftast från elever som själva gick där, att vi gick i cp-baracken. Idag förstår jag "jag slår först så jag inte blir sårad när nästa slår" den taktiken var ju en "överlevnadsstrategi".
Men i alla år plockar man ut eleverna som behövde anpassningar. Syftet var gott och varför ska 30 andra elever bli åsidosatt för att jag inte fattar!?
Men jag har ju hela skoltiden känt mig oförmögen att klara det. Jag hade gett upp redan innan för om man sa att man tidigare gått på/i spec.klass ja då hamnade man där igen.
Allt ändrades när jag pluggade till Socialpedagog! Jag fick högsta betyg i alla ämnen utom 1.
Fasen de tog mig 23 år att mogna och rätta mig i ledet eller falla in i plugg-tänket! Och känna att jag fick lyckas.
Äntligen fattar jag något och jag fick kvitto på det!
Så min resa och min historia är av betydelse för min yrkesstolthet, min roll i en skolmiljö och mitt engagemang när de kommer till anpassningar i en inkluderande miljö.
Alla barn har rätt att känna att de lyckas! Alla barn har rätt att få känna gemenskap och delaktighet i sin skolgång
